Stoiker i nyhavn

Stoicisme og Danmark: Hvordan dansk kultur passer til stoisk filosofi

Hvordan kan vi i Danmark nyde godt af den 2300 år gamle filosofi, stoicismen? Ved første øjekast ser stoicismen ud til at passe perfekt til den danske kultur, og mange danskere lever måske allerede ifølge dens principper, uden at være bevidste om det.

Stoicismen er en filosofi der stammer fra det gamle Grækenland og Rom. Kendte stoikere inkluderer filosoffer som Epictetus, Marcus Aurelius og Seneca. Stoicismen handler dybest set om at finde ro i livet ved at fokusere på det, vi kan styre – vores handlinger og holdninger – og acceptere det, vi ikke kan styre – verden omkring os. Som den berømte stoiker, Epictetus sagde:

“Vi lider ikke af tingene, men af vores opfattelse af tingene.”

Det danske samfund er ofte karakteriseret ved en balance mellem det individuelle og det kollektive, hvilket ligger tæt op af stoicismens kerneværdier. I Danmark værdsætter vi ‘hygge’ – en følelse af samvær og indre ro – og vi er generelt tilfredse med de små glæder i livet. Det er helt i tråd med stoicismens principper.

En anden væsentlig stoisk værdi er modstanden mod overdreven materiel rigdom og stræben efter status. Marcus Aurelius, den romerske kejser og stoiker, sagde:

“Vær tilfreds med det, du har og er, og du behøver ikke sammenligne dig med andre.”

Dette citat kunne næsten være taget ud af en bog om ‘Janteloven’, den uofficielle danske regel, der minder os om at være ydmyge og ikke prale af vores succeser.

Dog handler stoicismen ikke om at undgå succes eller materielle goder, men snarere om ikke at lade dem styre vores lykke. At være stoiker betyder at du er i stand til at nyde de gode ting i livet uden at blive afhængig af dem. Som Seneca, sagde:

“Rigdom består ikke i at have store besiddelser, men i at have få behov.”

Så hvordan kan du begynde at integrere stoicisme i dit daglige liv i Danmark? En metode er at starte med små daglige handlinger: lær at være tilfreds med det, du har; nyd øjeblikket og ‘hyggen’; lad være med at bekymre dig for meget om ting, du ikke kan kontrollere. Og husk altid, som Marcus Aurelius sagde: “Dit sind bliver farvet af dine tanker.”

Vi i Danmark kan lære meget af stoicismen. Ved at leve efter dens principper kan vi finde en dybere ro og glæde i livet, og være mere tilfredse med os selv og vores omgivelser. Så lad os invitere stoicismen ind i vores liv og se, hvordan det kan forbedre vores daglige tilværelse i Danmark.

Stoicismen kan hjælpe os med at leve mere bevidst, roligt og tilfreds – uanset om vi befinder os midt i Københavns pulserende liv, på den rolige vestkyst eller under de mørke nordjyske himmelstrøg. Så hvorfor ikke begynde din stoiske rejse i dag?


Posted

in

by