Start din stoiske rejse

Hvorfor blive stoiker?

  1. Fordi det giver et fast holdepunkt. Noget at stræbe efter og noget der kan give et gladere liv uden at skulle købe noget.
  2. Fordi det kan give dig retningslinjer for dit liv, der gør beslutninger lettere og som kan give dig en stærkere tro på dig selv.
  3. Ja, det er noget man bare bliver- Det handler blot om at vælge det og om at komme  igang. 

Meget af det moderne liv handler om hvad man kan få og om hvordan man kan realisere sit potentiale og opnå lykken gennem alt det man kan opnå.

Stoicismen er et stykke hen af vejen en venden tilbage til at at fokusere på at være et godt menneske. Det udelukker ikke at man kan blive til alt muligt, eller få alt muligt. Som du måse allerede ved, så har der været både magtfulde og rige stoikere gennem tiderne og det er fint. Det er bare ikke det der er målet med at være stoiker.

Stoicime er en filosofi. En livsfilosofi. Det er et fokus på at udvikle sin karakter at arbejde med at blive den bedste person man kan.

Den første træning

#1 Beslut dig for at du vil gøre et forsøg på at leve stoisk

Det første du skal gøre er at tage en beslutning. Det behøver ikke være en besltuning for altid, men det skal være en beslutning som du forpligter dig på. Du skal ikke gøre det halvt.

“Do or do not” som Yoda udtrykker det i StarWars sagaen.

Siden du er nået så langt, så er du nok allerede der hvor du gerne vil have at noget er anderledes i dit liv. Det skal du nu arbejde videre med i et stoisk perspektiv. Sæt en tidsramme for dig selv, før du vender tilbage og genovervejer. Det kunne være 3 uger.

Læs mere om stoiske leveregler

#2 Tag ansvar for dine følelser 

Stoikerne mente, at vi har kontrol over vores egne følelser og kan vælge at reagere på udfordringer på en rationel og reflekteret måde. Prøv at være mere opmærksom på dine egne følelser og hvordan du reagerer på dem. Lær dine følelser at kende, hvad reagerer du stærkt på og hvornår reagerer du uhensigtsmæssigt. Skriv eventuelt en dagbog hver aften om hvordan du har reageret i løbet af dagen.

Læs mere om at tage ansvar for dine følelser

#3 Læsning og refleksion 

Læsning af filosofiske tekster kan hjælpe dig med at udvikle en stoisk holdning til livet. Læs tekster af stoikere som Epiktet, Seneca og Marcus Aurelius og reflekter over, hvordan deres ideer kan være relevante for dit eget liv. Du kan starte med at læse om de stoiske principper her

Vigtigt, start en notesbog. Gerne helt analogt med papir og blyant. Skriv de ting ned der resonerer med dig. Prøv at formuler det som handlinger du vil gøre.

Læs mere om stoiske bøger

#4 Praktiser tålmodighed 

Stoikerne understregede vigtigheden af at acceptere tingene, som de er, og have tålmodighed med det, der ikke kan ændres. Prøv at være mere tålmodig med dig selv og andre, og husk at ting tager tid, og at livet er en rejse.

Læs mere om de stoiske principper