Framing som en måde at håndterer livets udfordringer.

Framing som nøglen til at håndtere udfordringer

Stoicisme tilbyder en række værktøjer til at hjælpe os med at møde udfordringer med ro og beslutsomhed. En af de mest effektive teknikker er “framing” eller rammesætning. Men hvad er framing, og hvordan kan det hjælpe os som stoikere?

Hvad er framing? Framing refererer til den måde, vi vælger at “indramme” eller fortolke en situation på. Det er essensen af det gamle stoiske princip: “Det er ikke tingene selv, men vores meninger om tingene, der forstyrrer os.” Som Epictetus sagde: “Mennesker bliver ikke forstyrret af ting, men af de synspunkter, de tager på dem.”

Stoicisme og framing: Stoikerne forstod kraften i perception. Marcus Aurelius skrev i sine “Selvbetragtninger”: “Alt, du hører, ser og oplever, er en opfattelse, ikke fakta. Alt er, som du opfatter det, og ikke faktisk som det er.” Ved at ændre vores perception eller “frame”, kan vi ændre vores reaktion på en situation.

Eksempler på framing i praksis:

 1. Udfordring: Du mister dit job.
  • Negativ framing: “Mit liv er forbi. Jeg er en fiasko.”
  • Stoisk framing: “Dette er en mulighed for at genoverveje min karriere og finde noget, der virkelig betyder noget for mig.”
 2. Udfordring: En ven aflyser planer i sidste øjeblik.
  • Negativ framing: “Han/hun bryder sig ikke om mig. Jeg er ikke værd at bruge tid på.”
  • Stoisk framing: “Noget vigtigt kan være kommet op. Jeg vil bruge denne tid alene konstruktivt.”

Hvordan man praktiserer stoisk framing

 1. Selvbevidsthed: Først og fremmest skal du blive opmærksom på dine automatiske tanker og reaktioner. Erkend, når du hopper til negative konklusioner.
 2. Udfordr dine antagelser: Spørg dig selv, “Er der en anden måde at se denne situation på?”
 3. Vælg en konstruktiv frame: Beslut dig bevidst for at se situationen fra et mere positivt eller neutralt perspektiv.
 4. Reflekter: Over tid, reflekter over, hvordan denne praksis påvirker dit velbefindende og din evne til at håndtere udfordringer.

Konklusion

Livet vil altid præsentere os for udfordringer, store som små. Men ved at adoptere en stoisk tilgang til framing kan vi transformere disse udfordringer fra kilder til stress og angst til muligheder for vækst, læring og glæde. Som Seneca sagde: “Ikke at livet skal leves, men at det skal leves godt.”


Posted

in

by